Twijfel jij aan jullie relatie?

Twijfel jij wel eens aan jezelf of aan de ander? Relaties zijn complex en vaak stuiven we vrolijk verder zonder er al te veel over na te denken. Ineens gaan we twijfelen. Door een discussie, door een gesprek dat jullie hebben gehad of iets dat je partner deed of misschien door externe invloeden, zoals iets wat je ouder of een van je vrienden zei. Misschien kwam het uit het niks, een gedachte die begon te borrelen en sindsdien niet meer uit je hoofd te krijgen is. Waarom twijfel je aan je relatie?

Zelfreflectie

Dat je twijfelt heeft te maken met de verwachtingen die je aan jullie relatie stelt. Deze kunnen met de tijd veranderen, maar het kan ook zijn dat je duidelijk merkt dat jullie relatie niet meer aan jouw gestelde verwachtingen voldoet. Twijfelen en piekeren is natuurlijk ongezond en gaat je niet verder helpen, maar reflecteren kan je juist heel erg helpen je emoties te onderzoeken. Is er een aanleiding voor je twijfel? Praten en luisteren jullie écht naar elkaar? Mogelijk zit jij of je partner minder lekker in jouw/hun vel en reflecteert dat op jullie relatie, of misschien hebben jullie de afgelopen tijd minder tijd samen gehad dan normaal.

Onderzoek je gevoelens

Die twijfel die je hebt kun je zien als kans op diepgaand naar jezelf te kijken. Het nodigt uit tot zelfreflectie en kan je helpen je behoeften, verlangens en waarden beter te begrijpen. Vraag je af waarom je twijfelt en onderzoek wat je voelt. Door dit te doen kun je je bewust worden van je eigen emotionele staat en kun je de oorzaak van je twijfels identificeren. Dit draagt bij aan jouw proces dat je steeds meer bewust wordt van jezelf, wie je bent en wat je wenst in jouw leven.

Begrip

Twijfels in een relatie kunnen dienen als een katalysator voor open en eerlijke communicatie. Het uitspreken van je twijfels tegenover je partner geeft je de mogelijkheid om je zorgen en angsten te delen. Dit opent de deur voor diepgaande gesprekken waarin je kunt luisteren naar elkaars verwachtingen, wensen  en gevoelens. Door openlijk te communiceren, kun je een beter begrip van elkaar krijgen en eventuele misverstanden of onvervulde behoeften aanpakken. Jouw twijfels hoeven echt niet te betekenen dat dit het einde van de relatie is, dat de liefde weg is. Deze momenten van twijfel en onzekerheid zijn heel normaal in een relatie en zullen komen en gaan. Als je ermee om leert gaan op een gezonde manier, komen jullie er samen sterker uit. Soms leidt twijfel tot het besef dat je relatie sterker is dan je dacht. Het kan je helpen om de waarde van je partner en de positieve aspecten van de relatie te erkennen. Aan de andere kant kan het je ook bewust maken van serieuze problemen of onverenigbaarheden die je niet eerder had opgemerkt. In dit geval kan het twijfelen aan je relatie je helpen om tot een verdere verdieping van jullie band te komen.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?


Door te twijfelen komen wij tot de waarheid.

Marcus Tullius Cicero


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl