Hoe om te gaan met hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve persoonlijkheidskenmerken komen bijzonder krachtig en veelal kunstzinnig tot uiting, vooral wanneer je als hsp’er waardeert dat je intenser waarneemt en daarin volledig jezelf mag zijn. De uitdagingen die hooggevoeligheid met zich meebrengen, mag je vanuit je binnenwereld in blijheid en vrijheid ervaren.

Hsp’ers nemen diepgaand waar. Prikkels worden intenser ervaren. In onze snelle, doorgaans prestatiegerichte leefomgeving, is het zoeken naar de nodige oplaadmomenten voor iedereen al moeilijk genoeg. Voor hoogsensitieve mensen zijn deze momenten vaker nodig om de hoeveelheid prikkels te kunnen verwerken en evenwicht te bewaren in body en mind. Betekent dit dan, dat je met hooggevoelige eigenschappen niet volledig mee kunt doen in de ratrace van ons bestaan? Zeker wel! Kennis, acceptatie en oefeningen dragen positief bij en laten je ervaren dat je bijzondere kwaliteiten hebt. Ook kun je beter leren omgaan met afwijzingsgevoeligheid en je minder focussen op verwachtingen van anderen. Als hsp’er heb je wellicht al een lange zoektocht achter de rug om inzicht te verkrijgen waarom je anders reageert op interne en externe stimuli. Met name geweld, onrecht en onrechtvaardigheid worden diep gevoeld. Je sterk ontwikkelde empathie, zowel in gevoel als in begrip voor de ander, dragen hiertoe bij. De kunst van het ‘onzichtbaar’ waarnemen kan van toegevoegde meerwaarde zijn in relaties. De onuitgesproken boodschap heb je immers meestal allang aangevoeld, waardoor je ook directer kunt anticiperen op dat wat de kern raakt.

Erkenning en wijsheid

Een jonge man, die onlangs begreep dat hij hoogsensitieve eigenschappen heeft, las voor het eerst een informatief boek over HSP. Opgelucht door alle herkenning riep hij: “Maar dit ben ik! Het is juist mooi om hsp’er te zijn, ik behoor tot de doelgroep dat slechts uit 30% van de wereldbevolking bestaat, dat is toch best uniek?” Door de opgedane kennis kan hij zijn hooggevoeligheid beter begrijpen en als een verrijking zien. Als hsp’er kun je worstelen met gevoelens als deze in jouw beleving niet begrepen worden. Het verlangen om op gelijk gevoelsniveau ervaringen te kunnen delen, wordt niet altijd gevoed, simpelweg omdat het niet net zo diepgaand ervaren wordt door anderen. Door de gevoeligheid in zintuigen en zenuwstelsel, neem je licht, geuren en geluiden intenser waar. Daarnaast kun je moeite hebben met opgelegde druk en verplichtingen van buitenaf en de planning en organisatie daarvan. Er kan chaos ontstaan waardoor je verwachtingen van anderen minder kan waarmaken. Dit, terwijl je eigenlijk zo ontzettend je best doet en daarom deze reacties weer onrechtvaardig kunnen aanvoelen.

Boodschap zonder woorden

Rust, natuur en regelmatig even alleen zijn, dragen bij aan de prikkelverwerking en geven nieuwe energie. High sensitive persons zijn doorgaans kunstzinnige, liefdevolle mensen. De gevoelig afgestemde antennes pikken signalen op, waar geen woorden voor nodig zijn.

Wil je samen met mij onderzoeken hoe jij met je hooggevoeligheid kunt omgaan?


ik las de regel die je niet schreef / de boodschap/ die onuitgesproken bleef
ik hoorde de woorden / die je niet zei / ik voelde het diep in mij
ik zag het zonlicht  feller dan ooit / en ik begreep waarom / ik ben er dankbaar om


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl