Stop met zwijgen

Je voelt al een hele poos aan dat de relatie met je partner al een tijd niet zo lekker loopt. Je hebt bepaalde wensen en verlangens maar durft het niet uit te spreken. Zwijgen, waarom doe je dit? Zwijg je omdat je bang bent voor de reactie van de ander, voor een weerwoord, om gekwetst te worden? Misschien kun je het toch maar beter voor je houden, met als gevolg dat je het opkropt. Misschien hoop je dat de ander iets merkt en er zelf over begint. En als je toch zou willen proberen iets te zeggen, ben je bang te moeten ervaren dat je beter maar niets had gezegd.

Geleerd te zwijgen

We vinden het vaak lastig om ons uit te spreken. Als we ergens iets van vinden, maar ook als een ander iets doet wat ons eigenlijk helemaal niet bevalt. Iets wat je kwetst, wat je boos maakt of waar je je aan stoort. Vaak vind je dit spannend, omdat je niet weet hoe de ander gaat reageren. Misschien ben je bang voor de afwijzing van de ander, of heb je het gevoel dat wat jij zegt er niet toe doet, of dat er niet naar je geluisterd wordt, bijvoorbeeld doordat je als kind meermaals een vervelende reactie hebt gehad, niet gehoord en begrepen werd en jezelf daardoor hebt aangeleerd te zwijgen.

Diepe verbindingen

Door je naar andere mensen uit te spreken, geef je een stem aan je authentieke zelf. Het stelt je in staat om je gedachten, gevoelens en perspectieven te delen op een manier die uniek is voor jou. Hierdoor kunnen anderen een beter begrip krijgen van wie je werkelijk bent, wat op zijn beurt kan leiden tot meer diepgaande en betekenisvolle verbindingen.

Een last van je schouders
Je emoties onderdrukken is nooit goed voor je welzijn. Door je naar anderen uit te spreken, haal je een last van je eigen schouders. Dit hoeven niet altijd negatieve emoties te zijn! Ook vreugde mag je uitspreken, maar angst, boosheid of frustraties net zo goed. Dit kan bevrijdend werken. Het is vervolgens belangrijk dat hoe een ander op jou gaat reageren volledig buiten jouw macht ligt. Dat is ook niet iets waar je verantwoordelijkheid voor hoeft te nemen.

Een diepere band

In al je sociale relaties is communiceren belangrijk, maar met name met je partner is blijven communiceren ontzettend belangrijk. Als je jezelf hebt leren zwijgen beïnvloedt dit je relatie vaak negatief. Je partner weet niet wat jij denkt en kán dit ook niet weten. Met elkaar blijven praten zorgt voor begrip, voor een diepere band en een dieper begrip van elkaars gevoelens en motivaties. Je bouwt een basis op van openheid en vertrouwen en stelt je in staat om met volledige openheid naar elkaar te communiceren. Stop met zwijgen! Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?

Download artikel

Stop met zwijgen


Zwijg, of zeg iets, dat beter is dan zwijgen.

Pythagoras


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl