Neem je verantwoordelijkheid

‘Ik heb dat niet gedaan’, ‘ja, maar…’, ‘ik wist het niet’ en ‘dat ligt niet aan mij’. Hoor je jezelf deze woorden weleens (te vaak) zeggen? Het gaat zo makkelijk. Je schuift de verantwoordelijkheid van je af, zodat niemand jou aansprakelijk kan stellen. Je merkt dat dit soms voor problemen zorgt. Binnen je relaties, op de lange termijn en op je geweten. Dit wil je anders gaan aanpakken, maar hoe doe je dat?

Hoe neem je verantwoordelijkheid?
Op zoveel vlakken van het leven is het fijn voor je omgeving én voor jezelf als jij weet hoe je verantwoordelijkheid moet nemen. Voel je je bijvoorbeeld heel verantwoordelijk voor je werk, dan stop je niet totdat je een goed resultaat hebt bereikt en durf je ook de gevolgen op je te nemen als je eens iets verkeerd gedaan hebt? Maar ook het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen acties, gevoelens en behoeften is van essentie. Kwets je iemand met je acties of woorden, neem je daar verantwoordelijkheid voor en bied je je oprechte excuses aan? Ga jij actief het gesprek aan en respecteer je de gevolgen of probeer je het probleem jou te laten passeren? Of negeer je het en schuif je het op een ander, bang voor de eventuele gevolgen? Voor je omgeving is dit vervelend en zelf voel je je misschien wel schuldig. Dat kan toch anders?

Zelfreflectie
Het afschuiven van jouw verantwoordelijkheden wanneer iets fout gaat is iets wat veel mensen doen. Externaliseren, buiten jezelf plaatsen, heet dit. Toch geeft het veel ruimte en vrijheid als jij je verantwoordelijkheid neemt voor je daden. Je weet dan dat jij de veroorzaker van een situatie bent én weet dus dat jij de aangewezen persoon bent om hieraan iets te doen. Bijvoorbeeld door je excuses aan te bieden, je gedrag te veranderen of een andere oplossing te zoeken. Ook door de gevoelens van de ander te respecteren wat dit met hem gedaan heeft. Zelfreflectie is hier essentieel voor. Als je niet weet wat je fout doet en waarom dat zo is, dan kun je het ook niet veranderen.

In je relatie
Wanneer het minder lekker loopt in je relatie of wanneer jullie het ergens over oneens zijn, is het heel makkelijk om je partner als schuldige aan te wijzen. Hij/zij klaagt altijd, hij/zij communiceert niet goed, hij/zij luistert niet naar jou! Maar wist je dat een goede relatie voor een groot gedeelte uit het nemen van je verantwoordelijkheid nemen bestaat? Je weet het bijna altijd als je de ander iets verweten hebt dat niet terecht is, of wanneer je je persoonlijke irritaties aan de ander wijt. Luister je oprecht naar de ander of hoor je alleen maar wat gezegd wordt? Durf jij je excuses aan te bieden als je de ander gekwetst hebt? Er kan pas écht verandering plaatsvinden als je tijd voor elkaar neemt en echt naar elkaar luistert. De relatietherapeut en counsellor kan hierbij helpen.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?


Je bent niet alleen verantwoordelijk voor wat je zegt, maar ook voor wat je niet zegt.

Maarten Luther


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl