Hoe verander je minder leuk gedrag van jezelf?

Gedragspatronen hebben invloed op je leven. In relaties kom je bijvoorbeeld steeds dezelfde soort problemen tegen en je vraagt je af: waarom trek ik altijd de verkeerde persoon aan? Of, waarom reageer ik toch steeds zo heftig emotioneel op kritiek? Ergens in je leven heb je uit bescherming voor jezelf bewust gedrag aangeleerd. Dit was op dat moment een overlevingsmechanisme om met een moeilijke situatie om te kunnen gaan. Maar wat als de patronen niet meer nodig zijn, maar je belemmeren in je keuzes en je levensgeluk? Hoe doorbreek je deze patronen dan en waarom is het zo belangrijk?

Herken de patronen

Allereerst is het belangrijk om in te zien dat je aangeleerde gedrag een oorzaak heeft. Heb je strenge en kritische ouders gehad, dan is het niet vreemd dat je eigenwaarde laag is en je onzeker bent. Gek genoeg ben je vaak net zo hard en kritisch voor jezelf. Je doet precies dat wat je ouders je leerden.

Hoor je jezelf wel eens denken of hardop zeggen: “Kom op, stel je niet zo aan.” Of, “ik kan het toch niet, waarom zou ik die moeite doen, de ander is toch beter dan ik.”

Deze gedachten beïnvloeden op negatieve manier je gemoedstoestand en je handelen. Het is een patroon geworden dat ergens is ontstaan uit angst voor oordeel en kritiek. Als je weet dat de oorzaak van je oude gedrag in je vroege jeugd ligt, dan ontstaat er bewustwording en kun je dit gaan veranderen. Dit gaat stapsgewijs. Een patroon dat je al jaren in stand houdt, doorbreek je niet zomaar. Misschien blijft het wel altijd je aandacht vragen en is het je valkuil. Ook dat is normaal. Je zult jezelf tijdens het veranderingsproces, maar ook daarna nog regelmatig betrappen op het feit dat je (weer) niet goed je grenzen aangeeft uit angst voor kritiek. Toch weet je nu wel waarom het zo naar voelt en dat jij de enige bent, die dit patroon kan doorbreken.

Veranderen van patronen

Patronen doorbreken is een proces dat moed en doorzettingsvermogen vraagt. Een coach en therapeut kan je hier goed in begeleiden. Omdat je dan bewust wordt wat je doet en waarom, voel je ook dat je jezelf tekortdoet. Doordat jij je patroon gaat doorbreken ontdek je hoe het voelt om goed voor jezelf te zijn en je fouten mag maken, net als iedereen. Jouw persoonlijkheid verandert echter niet. Mensen die echt om je geven, zullen jouw groeiproces respecteren.

Krachtige instrumenten

Maar hoe ga je een nieuwe relatie aan, als je al talloze keren gekwetst bent? Waar haal je het vertrouwen vandaan? Je hebt een fundament nodig om van jezelf te houden en vandaaruit te leven. Dit fundament zit in jezelf en niet buiten jou. Als je inzicht krijgt in je angsten en wat de oorzaak is, kun je patronen doorbreken en inzien hoe het anders en beter kan.

We doorlopen allemaal ons eigen levenspad en ervaren dit allemaal op onze eigen manier en daarin is niets goed of fout. Jij geeft aan hoe jij jouw leven wil leven. Je bent nooit te oud om te leren.

Zullen we samen onderzoeken hoe jij jouw patronen kan doorbreken?


Een script wordt pas een scène als het wel 100 keer gespeeld is.


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl