Welke ruimte heb jij nodig in je relatie?

Een relatie bestaat uit geven en nemen. Het geven van ruimte, maar ook het nemen van ruimte. Vaak is er in een relatie een dominante partner, die meer ruimte (in)neemt dan de ander. De een doet dan vooral wat de ander graag wil en zet de behoeften van zijn of haar partner voorop. Omdat je goed wilt zijn voor de ander, kun je jezelf zo onbedoeld wegcijferen. Maar om jezelf en je relatie overeind te houden, is het belangrijk om ook de nodige ruimte voor jezelf te nemen.

Meer geven door meer te nemen

Zeker als je een dominante of afhankelijke partner hebt, kan het lijken alsof er geen ruimte voor je is. Maar het is in een relatie belangrijk dat iedereen zijn eigen ruimte heeft. Als je de ruimte hebt om jezelf te zijn en je eigen behoeften te vervullen, ben je meer in balans. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je partner. Doordat je ook goed voor jezelf zorgt, doet wat je leuk vindt en waar je energie uithaalt, zorg je dat je jezelf niet verliest in je relatie.

Grenzen stellen

Veel mensen zijn in het begin van een relatie geneigd om zich van hun beste kant te tonen. Dit is op de lange termijn niet vol te houden. Opkomen voor je eigen belangen en grenzen durven stellen is dan ook erg belangrijk in een relatie. Op een gegeven moment komen je beperkingen boven water en loop je kans dat je steeds over je grenzen gaat. Zo bedrieg je niet alleen je partner, maar vooral ook jezelf.

Hoe vraag je om ruimte?

Sommige mensen schrikken ervan wanneer hun partner aangeeft dat hij of zij ruimte nodig heeft. De ander kan dan het idee krijgen dat je de relatie wilt beëindigen of dat je hem/haar niet belangrijk genoeg vindt. Maak daarom duidelijk dat je niet aan je partner of relatie twijfelt, maar tijd voor jezelf nodig hebt, zodat de relatie voor beiden hier beter van kan worden. Het laat zien dat je je prioriteiten op orde hebt, je bewust bent van je grenzen en weet wat je nodig hebt om een goede partner te kunnen zijn. Je laat tevens zien dat je partner deze ruimte ook heeft.

Redenen om ruimte te nemen

Het is goed om je ervan bewust te zijn dat een relatie bestaat uit twee individuen met verschillende behoeften en interesses. Ruimte maken voor jezelf en andere dingen in je leven die belangrijk zijn, is erg gezond in een relatie. Door af en toe je eigen ding te doen, zorg je dat je jezelf blijft voelen. Geef dus gerust aan als je een keer iets wilt doen waar je partner niets mee heeft. Zo zorg je dat je niet te afhankelijk van elkaar wordt en een relatie langer standhoudt. Door elkaar wat meer ruimte te geven en niet continu bij elkaar te zijn, geef je elkaar vertrouwen dat de band goed is. Bovendien houdt het de relatie interessant en zorg je voor meer gespreksstof.

Ruimte creëren

Zijn jij en je partner te afhankelijk van elkaar? Maak dan duidelijk dat jullie relatie sterker kan worden door allebei meer ruimte te geven. Je kunt beginnen door allebei een vast moment in  de week vrij te maken voor jezelf. Bijvoorbeeld door een avondje door te brengen met vrienden, een (sport)les te volgen of tijd te nemen voor je hobby. Dit kan zorgen voor de nodige afwisseling en verrijking in je relatie en je weer energie geven.

Niet schuldig

Zolang je er open over communiceert, hoef je je niet schuldig te voelen dat je ruimte nodig hebt. Het is geen egoïstische actie als je het beste voorhebt met de ander. Zorg daarom dat geven en nemen in balans is: gun jezelf en jouw partner de ruimte die jullie nodig hebben, zodat er een veilige ruimte ontstaat waarin beiden helemaal mogen zijn wie jullie zijn.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?


Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen. Mensen ook.

Phil Bosmans


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl