Wat weet jij nou van mijn onverwerkte emoties?

Veel relatieproblemen vinden hun oorsprong in het verleden. Onverwerkte emoties en gebeurtenissen kunnen namelijk een rol spelen in de manier waarop partners met elkaar communiceren. Er kan hierdoor onbegrip of conflict ontstaan. Wanneer je partner een bepaalde opmerking maakt, kun je bijvoorbeeld onbewust teruggaan naar het verleden. Je wordt dan getriggerd door een onverwerkte emotie of gebeurtenis; iets wat je in het verleden hebt meegemaakt en nog niet verwerkt hebt.

Lading van woorden

Woorden kunnen een bepaalde lading hebben, waarvan we ons niet altijd bewust zijn. De een is gevoeliger voor andermans opmerkingen dan de ander. Er zijn uitspraken die je voor altijd met je meedraagt. Ze hebben een bepaalde macht over je. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat bepaalde (automatische) reacties die je hebt of woorden die je uitspreekt niet of weinig met het heden te maken hebben. Zo kan het zijn dat je erg fel reageert, terwijl dat niet passend is voor de huidige situatie.

Onderliggende oorzaak

De emotie die naar boven komt en de reactie die je hebt op iets, kun je gebruiken om te onderzoeken wat de onderliggende oorzaak daarvan is. Als je bijvoorbeeld boos bent op je partner omdat hij niet belde dat hij laat is, dan kan je partner zich van geen kwaad bewust zijn. Hij vindt dat je geen reden hebt om uit je vel te schieten, terwijl jij niet snapt waarom hij het zo licht opvat. Als je dan teruggaat naar het verleden, dan kan bijvoorbeeld blijken dat je het gedrag associeert met dat van een ex-partner die nooit rekening hield met jouw gevoelens.

Invloed van eerdere relaties

Elke relatie die je hebt gehad in je leven – van de relatie met je ouders tot vrienden en vorige partners – hebben invloed op jouw verdere relaties. Het bepaalt tot op zekere hoogte hoe jij in de relatie tot een ander staat, hoe jij omgaat met emoties en reageert op een ander, hoe je je gedraagt en hoe je communiceert.

Vastzittende emoties
Zolang er bepaalde gebeurtenissen uit het verleden niet verwerkt zijn, en je de herinneringen hieraan onderdrukt, kunnen bijbehorende emoties vast blijven zitten. Op basis van eerdere ervaringen, kan er dan een automatische reactie zijn ontstaan. Je kunt er onbewust vanuit gaan dat de intenties van je huidige partner hetzelfde zijn als die van een ex. De pijn die je hebt ervaren in het verleden kan je dan in de weg blijven zitten in je relaties en de omgang met anderen.

Gevoelens (h)erkennen

Belangrijk is dus om deze gevoelens te (h)erkennen, hiervan bewust te zijn en hiermee actief aan de slag te gaan. Als je bepaalde emoties niet uit, kan je frustratie naar binnen slaan met alle (lichamelijke) gevolgen van dien. De crux is om jouw manier te vinden om emoties op een gezonde manier te uiten. Dat kan door te leren om je kwetsbaar op te stellen en hierover in gesprek te gaan. Door niet af te gaan op wat er gezegd wordt, maar door te kijken naar wat voor oud zeer daaronder verborgen zit.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?


Het is niet de emotie die je ongelukkig maakt, maar het verhaal over de emotie.

Erik van Zuydam


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl