Ook jij kunt bewuster in het leven staan

De meeste avonden zit je samen naast elkaar op de bank. Het lijkt alsof je genoeg tijd met je partner doorbrengt, maar toch is dat niet écht zo. Je bent samen in één ruimte, maar eigenlijk niet echt met elkaar in verbinding. Om je heen zijn er allerlei afleidingen die je aandacht ontnemen. De een zit met de laptop op schoot, de ander is met zijn mobiel bezig of kijkt tv. Zo kun je dicht bij elkaar zijn, maar toch ver van elkaar afstaan. Hoe kun je bewuster samenzijn en zo meer verbinding met elkaar krijgen?

Behoefte aan contact
We zijn allemaal sociale wezens, die behoefte hebben aan contact met anderen. Het is belangrijk dat je je verhaal kunt doen bij anderen en naar elkaar luistert. Toch spreken we onze behoefte niet altijd uit. Zo kan het gebeuren dat partners uit elkaar groeien, omdat ze niet echt contact met elkaar maken.

Afleidingen
Het kan zijn dat je tijd zo wordt opgeslokt door afleidingen, dat je nauwelijks meer oog voor elkaar hebt. Hier is een structurele verandering voor nodig, iets waar je bewust tijd voor moet inruimen. Drukke schema’s zorgen ervoor dat mensen steeds vaker langs elkaar gaan leven. Ze vliegen van hot naar her en staan er niet bij stil dat ze hun partner eigenlijk al een lange tijd geen bewuste aandacht hebben gegeven.

Hoe breng je tijd door?
Om dat te veranderen, is het allereerst van belang dat je je bewust bent van de manier waarop je tijd met elkaar doorbrengt. Zet je de telefoon uit wanneer jullie samen eten? Zit je weleens naast elkaar om een goed gesprek te voeren, of gewoon even te vragen hoe het met de ander gaat? En luister je dan ook, of zit je met een half oor bij de televisie?

Prioriteiten stellen
Ten tweede is het een kwestie van prioriteiten stellen. Krijgt het werk eigenlijk altijd voorrang, ben je vooral met de kinderen bezig in plaats van je partner of wil je ’s avonds ongestoord naar je favoriete tv-programma’s kijken? Kijk dan of je keuzes kunt maken om meer tijd voor je partner te maken, bijvoorbeeld door op een vast moment samen de dag door te nemen.

Tijd voor elkaar
Wil je meer tijd voor elkaar vrijmaken, leg dan bijvoorbeeld je agenda’s naast elkaar. Zo kun je rekening houden met elkaars schema en voorkom je onnodige frustraties. Probeer het daarnaast niet te forceren en houd ruimte voor spontaniteit. Leuke dingen inplannen terwijl de ander veel aan zijn hoofd heeft en niet in de juiste stemming is, of een diepgaand gesprek aangaan terwijl de stress om je oren vliegt werkt niet. Ruim alle afleidingen daarom eerst uit de weg en zorg dat je de volledige aandacht voor elkaar kunt hebben.

Kwaliteit boven kwantiteit
Het gaat natuurlijk niet per se om de hoeveelheid tijd die je met elkaar doorbrengt. Belangrijker is om even elke dag de tijd te nemen om elkaar écht te zien en naar elkaar te luisteren. Dat hoeft niet lang te duren. Even een goed gesprek voor het slapengaan, of fysiek contact maken, kan al veel betekenen. Als je niet samen bent, stuur dan een berichtje of bel om te laten merken dat je aan elkaar denkt. Zo creëer je meer betrokkenheid bij elkaars leven.

Maak het bespreekbaar
Het ene stel doet alles samen, terwijl er ook relaties zijn waarbij partners meer apart van elkaar leven. Dat kan ook gezond zijn, zolang je niet uit contact met elkaar treedt. De een vindt het misschien prima om elkaar alleen in het weekend te zien, terwijl de ander zich al snel niet gezien en gehoord voelt door de ander. Belangrijk is om de behoeften van jou en je partner bespreekbaar te maken en dit op elkaar af te stemmen. Besef dat er geen x-aantal uren is dat je met elkaar moet doorbrengen om een volwaardige relatie te hebben. Zolang het voor jullie werkt, is het helemaal oké. Vergelijk je relatie dus niet met die van een ander!

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?

Download artikel

Bewuster in het leven staan


Het kwaad komt voort uit een gebrek aan bewustzijn.

Boeddha


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl