Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

De zaal is donker, behalve de felle lichten die op het podium schijnen. Een vrouw in een simpele, beige jurk met grijze krulletjes stapt op het podium. Het eerste wat door velen hun hoofd gaat: ‘Is dit het nou?’ Tot ze begint met zingen. Zo verliep het voor zangeres Susan Boyle. Wat een vooroordelen hebben we dan toch vaak nog klaarstaan. Hoe zorg je dat je hier tegen bestand bent? Hoe zorg je voor dat zelfvertrouwen?

Beste beentje voor

Hoe doet ze dat? Hoe vind je het zelfvertrouwen om uit te komen voor wie je bent, voor jouw vaardigheden en krachten? Het is voor veel mensen een hele uitdaging om uit hun schulp te kruipen, om uit die oude, vertrouwde comfortzone te stappen. Of werkelijk durven aan te geven wat allemaal van binnen zich afspeelt. Je hebt soms meer veerkracht dan dat je denkt. Door in je comfortzone te blijven kun jij je tijdelijk veilig voelen, misschien het gevoel hebben dat het leven aan je voorbij gaat, dat je er niet mag zijn of dat je wordt geleefd.

Doe jezelf niet tekort

Wanneer je jezelf onderschat, ga je er preventief al vanuit dat je iets niet kunt. Of je zou het wel kunnen, maar leg jij je prioriteiten elders. In zo’n situatie durf je misschien niet ergens voor te staan, omdat je jezelf onderschat of een ander misschien overschat. Door dit gedachtegoed te doorbreken zul je meer gaan ontdekken wie je bent, uniek met eigen specifieke kwaliteiten. Misschien dat de reactie van anderen heel anders zijn dan dat je had verwacht. Zelfs in relaties mag je op je eigen benen staan en blijven wie je bent. Door te onderzoeken wie je werkelijk bent, je grenzen hebt leren ontdekken mag je aangeven wat iets met je doet. Het is niet jouw verantwoordelijkheid hoe een ander ermee omgaat. Je mag respecteren dat de ander zijn eigen keuzes maakt, zijn eigen beslissingen neemt, hoewel jij er een andere mening op na mag houden.

Bouw je vertrouwen op

Door stevig in je schoenen te staan, ben je beter bestand tegen kritiek van buitenaf en kun je keuzes maken waar jij achter staat. Je weet namelijk wie je bent en waar je voor staat. Bij het maken van een lastige keuze, kun je deze kennis als handvat gebruiken om toch dicht bij jezelf te blijven. ‘Ik werd gevraagd als voorzitter bij een vrijwilligersorganisatie,’ vertelt Jan. ‘Het leek me op een gegeven moment echt leuk, maar dat zou ten koste gaan van ander vrijwilligerswerk en mijn praktijk. Ik wil me voor de volle 100% kunnen focussen op mijn klanten, dus ik heb het voorzitterschap aan me voorbij laten gaan. Ik ben bij mezelf gebleven. Wat wilde ik, wat gaf mij energie en waar werk ik gelukkig van? Ik voelde me vereerd dat ik gevraagd werd en ik heb er mensen wel mee teleurgesteld, maar ik heb toch gekozen mijn eigen gevoelens te blijven volgen.’

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?


Liefde is het versmelten van vertrouwen en zelfvertrouwen.

Dorian Van Der Brempt


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl