Blijven samenwerken stopt nooit

In een relatie ben je een team op zoveel verschillende vlakken. Samen doorsta je een eindeloze rits aan uitdagingen die het leven voorschotelt. Hoe hiermee om te gaan, over te praten, meningen bij te stellen, aan te passen, te anticiperen? Op elkaar, op omstandigheden en veranderingen én op jezelf? Wat doe je als het financieel wat minder lekker gaat, als een van jullie de baan verliest of ziek wordt? Vaak kom je sterker uit zo’n situatie, maar hoe doe je dat?

Omgaan met tegenslagen
Ineens gebeurt het. Jij of je partner wordt langere tijd ziek, er is een crisis in de familie of jij of je partner wordt ontslagen met alle emoties en financiële consequenties van dien. Maar ook de kleine dingen: je partner zit absoluut niet lekker in zijn vel of ondergaat op persoonlijk vlak een grote verandering, en dat kan een grote impact hebben op jullie relatie. Wanneer het om jullie heen allemaal wat minder lekker loopt, zorgt dit al snel voor hobbels binnen jullie relatie. Discussies en onenigheden ontstaan waarvoor je de energie niet (meer) hebt om ze uit te praten en gevoelens laat je voor wat het is, opgekropt, omdat er geen tijd is om ze te bespreken. Misschien is de romantiek wel weg en voelt je partner de laatste tijd meer als een huisgenoot dan de liefde van je leven. Wat dan?

Verbondenheid met elkaar
Wanneer je struikelblokken hebt in het leven, dan wil je je niet ook nog zorgen hoeven maken over je relatie. Het is dan extra belangrijk om te blijven investeren in je relatie. Intimiteit en verbondenheid is juist dan belangrijk, emotioneel en lichamelijk. Communicatie is belangrijk, maar het is ook essentieel om momenten te zoeken van fysieke en spirituele binding. Van diepgang, goede gesprekken en samenzijn. Elkaar buitensluiten van gevoelens en elkaar op afstand houden is misschien goed bedoeld om de ander niet tot last te zijn, maar resulteert uiteindelijk in scheuren in jullie relatie.

Samen verwerken
Hoe ga je dan samen om met die tegenslag? Natuurlijk is het goed om het eerst goed tot jullie als koppel, maar ook voor jezelf te doorvoelen wat het met je doet. Hoe voelen jullie je bij deze tegenslag, wat voor gevolgen heeft het of kan het hebben? Dit kan pijnlijk zijn, of confronterend, maar essentieel voor gezonde communicatie binnen jullie relatie. Praat er samen over en laat hierbij ruimte voor verdriet, teleurstelling of frustratie. Het gaat immers niet om het feit dat je niet meer van de ander zou houden maar om hoe jij met gevoelens omgaat. Wanneer alles eruit is, kunnen jullie het samen verwerken en eventueel op zoek gaan naar oplossingen. Jullie zijn toch een team?

Een handje hulp
Wanneer jullie wel wat hulp kunnen gebruiken bij een tegenslag, dan kan een therapeut of counsellor helpen met het verwerkingsproces. Deze luistert oprecht en geeft meer helderheid wat de aanleiding van je gevoelens zijn en wat gevoelens met je doen. Doordat je in deze lastige periode geen overzicht meer hebt, kun je geen inzicht krijgen welke mogelijkheden er zijn. Juist door tegenslagen leer jij jezelf en elkaar beter kennen en daardoor herontdekken wat jijzelf en samen kunnen doen om door de moeilijke periode heen te komen.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?


Alleen ga je sneller. Samen kom je verder.

Afrikaans spreekwoord


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl