Hoe ga jij om met eenzaamheid?

Eenzaamheid door een gebrek aan sociale contacten, of je eenzaam voelen in relaties, is beide een gebrek aan je verbonden voelen met anderen. Eenzaam zijn door een langdurig gebrek aan sociale contacten komt helaas veel voor. Je kunt je ook eenzaam voelen met mensen om je heen. Hoe ontstaat deze eenzaamheid en wat kun je eraan doen om dit nare gevoel te veranderen?

Wat doet eenzaamheid met je?

Eenzaamheid is een ingrijpend gevoel van gebrek aan je verbonden voelen met anderen. Wij mensen zijn sociaal ingesteld en hebben een natuurlijke behoefte aan contact met andere mensen. Als je niet voldoende verbonden bent en/of je zo voelt, dan heeft dat invloed op je gezondheid. Het kan uiteindelijk zelfs leiden tot depressies en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Oorzaken van eenzaamheid

Als je denkt dat eenzaamheid jou niet kan overkomen, dan heb je het mis. Stel je maar eens voor; je hebt een druk leven en genoeg sociale contacten, maar dan word je plotseling langdurig ziek. In eerste instantie hebben mensen nog wel belangstelling voor je. Maar jij bent nu hele dagen thuis en je ziekte belet je om mensen op te zoeken. Je wereld wordt kleiner en je raakt in een sociaal isolement. Een andere situatie kan zijn dat jouw partner overlijdt en alles wat jullie samendeden, moet nu alleen en die stap is te groot voor jou. Wist je dat kinderen die ernstig gepest worden ook eenzaam kunnen zijn? Je anders dan anderen voelen, zorgt voor een emotionele afstand. Het tast de eigenheid aan en het zelfvertrouwen neemt steeds meer af. Stap dan maar eens op vreemden af. De angst is dan door de negatieve ervaringen te groot om wéér afgewezen te worden. Er zijn veel oorzaken van eenzaamheid te noemen. Meestal houden ze verband met gezondheidsproblemen, geldproblemen en eenzaamheid is te herleiden naar een gebrekkige communicatie tussen jou en de mensen waar je je meer verbonden mee wil voelen.

Eenzaam in je relatie

Als jij en je partner samen een groot verlies meemaken, zoals bijvoorbeeld het verlies van een kind, kan eenzaamheid ontstaan door de verschillende manieren van jullie omgaan met het verdriet. Waar jij behoefte hebt om erover te praten en het delen van jullie verdriet, zoekt je partner toevlucht in het werk, sporten of hobby’s. Jullie delen gevoelens niet meer samen. Dit gemis in verbondenheid is ook eenzaamheid. De oorzaak van eenzaamheid in een relatie hoeft niet alleen na een heftige gebeurtenis te ontstaan. Communicatie is onmisbaar in elke relatie. We ervaren het leven en gebeurtenissen allemaal op ons eigen manier. Als je jouw kwetsbaarheid niet meer aan je partner toont en het niet meer ziet aan elkaar, dan vermindert ook steeds meer kracht van jullie liefde en verbondenheid. Deze vorm van eenzaamheid is er een die men niet snel ziet. Voor de buitenwereld zijn jullie immers niet alleen of eenzaam, want jullie hebben elkaar toch?

Eenzaam in je familie

Je als een vreemde eend in de bijt voelen omdat je andere keuzes maakt, een ongewilde familiebreuk, je niet geaccepteerd voelen, of je minder voelen omdat je broer of zus beter kan leren, het zijn allemaal situaties waarin je als mens je ontzettend eenzaam kan voelen. Je hebt dan wel familie, maar juist bij hen zit verbondenheid diep verankerd in wie jij als mens mag zijn. Een familieband is zo sterk, dat het je diep kan raken, als je je eenzaam voelt binnen deze natuurlijke band.

Wat kun je zelf doen?

Allereerst is het heel belangrijk dat je goed beseft dat jij de enige bent die verantwoordelijk is voor je eigen geluk. Je kunt je daarin niet afhankelijk (blijven) opstellen aan anderen of het wijten aan bepaalde levensomstandigheden. Als jouw partner wegvalt en de interesse en bezoeken nemen af, ben je zelf degene die contacten zal moeten leggen met anderen, om eenzaamheid te voorkomen of te verminderen. Jij neemt het initiatief om op bezoek te gaan of om activiteiten met anderen te ondernemen.

Hoe doe je dat dan als je eenzaamheid ervaart in een relatie, of binnen je familie?
Probeer je gevoelens eens goed helder te krijgen. Schrijf ze eventueel eerst op. Bekijk ook jouw eigen rol en verantwoordelijkheid goed. Wat had anders gekund? Praat erover met je partner en/of je familie en stel je kwetsbaar op. Je bent immers ook kwetsbaar, want je voelt je eenzaam. Wat ga je daaraan doen?

Zullen wij samen kijken hoe we jouw stilte en eenzaamheid kunnen doorbreken?

Ik mis je / Wat het ook is / Het is pijnlijk gemis
Ik wacht tot je vraagt / Is het zwaar, wat je vraagt?
Maar het blijft stil / Ik blijf stil
Is dit niet wat jij wil?


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl