Herken jij jezelf in je ouders?

Soms heb je van die momenten dat jij een deel van je normen, waarden en gedrag van je ouders bij jezelf herkent. Hoewel zij je voor het grootste deel gevormd hebben, ben je niet hetzelfde als je ouders. Je aangeleerde gedrag hoeft dus niet overeen te komen met wie jij bent. Ben je bereid op zoek te gaan naar wie jij werkelijk bent en je bewust worden op een manier die bij jou past?

Je ouders leven het leven voor

In het begin van je leven zijn je ouders belangrijk: ze laten je zien hoe zij het leven invullen. Hoe gaan zij om met mooie en minder mooie momenten in het leven? Welke waarden en normen streven zij na? Op een gegeven moment maak jij je van hen los. Dan is het tijd om je eigen leven te gaan leiden en een eigen, onafhankelijk persoon te worden. Toch blijft de invloed van je ouders, wat voor band je ook met hen had, altijd merkbaar.

Het besef

Je zei het vroeger nog zo: je zou nooit zoals je ouders worden. Hoe vaak ze wel niet zeiden dat je iets op hun manier moest doen, anders zou er straf volgen of zouden ze je niet meer lief vinden. Nu je zelf ouder bent, betrap je jezelf er wel eens op dat jij bepaalde situaties niet anders aanpakt dan dat je ouders dat deden. Je schrikt ervan, dit is niet wat jij wil, maar hoe verander je dit?

Normen, waarden, gedrag

Als je ouder wordt, begin je steeds meer het gedrag van je ouders te herkennen. Bijvoorbeeld in je normen en meningen die je onbewust van je ouders hebt overgenomen. Mensen worden eigenlijk ‘blanco’ geboren. In je gehele opvoeding laat elke ouder je een voorbeeld zien van hoe ze hun eigen invulling van het leven vormgeven. Ze laten je hun normen, waarden en hun reacties op gebeurtenissen zien. Als je daarvan afwijkt, corrigeren zij je vaak en geven aan hoe jij je wél moet gedragen. Hierdoor leer je al vroeg gedurende je jeugd hoe jij je moet gedragen. Voorbeelden van gedrag van je vader en moeder die je later steeds beter in jezelf gaat herkennen.

Onzekerheid

Veel aangeleerd gedrag is niet dat bij je hoort, hoe jij werkelijk bent. Je bent uniek en niet zoals één van je ouders is. Onbewust gedraag jij je op een manier waarvan je voelt dat het niet bij je past. Je doet dingen die je alleen doet omdat je het geleerd hebt, maar waarbij je voelt en weet dat je het er eigenlijk niet mee eens bent. Het maakt je onzeker: hoort dat eigenlijk wel bij mij?

Het oude gedrag loslaten

Je kunt in dat geval op zoek gaan naar wie jij bent en wat wél bij je past. Door inzicht te krijgen in jóuw normen en waarden, wat jij belangrijk vindt, kun jij keuzes maken hoe jij met situaties om wil gaan. Herontdekken wie je zelf altijd diep vanbinnen al bent geweest.  Weten wat wel en niet bij je past en wat jij met jouw leven wil. Dit is zoals JIJ bent. Soms is dit in je eentje alleen moeilijk om te herkennen laat staan het moeilijk vinden om zich te kunnen losmaken van hun ouders.

Ouders leven immers het leven voor en zijn je rolmodellen in deze wereld. Als je alleen aangeleerd gedrag van je ouders in jezelf begint te herkennen, waar je jezelf niet in kunt vinden, kun je dit ook weer loslaten.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?


Volg niet de ideeën van anderen, maar leer te luisteren naar de stem in jezelf.

Dogen Zenji


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl