Onvoorwaardelijke liefde: bestaat liefde zonder voorwaarden?

Vaak wordt gezegd dat ouders onvoorwaardelijk van hun kinderen houden. Ze willen zorg dragen voor een veilige opvoeding. In relaties daarentegen is ‘onvoorwaardelijk houden van’ lastiger. Want bestaat dat eigenlijk wel? En zo ja, wanneer is liefde dan onvoorwaardelijk? Wat betekent onvoorwaardelijk houden van voor jou en voor je partner?

Voorwaardelijke liefde

Voorwaarden ergens aan verbinden betekent dat ergens aan moet worden voldaan. Je houdt van iemand, maar diegene moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de ander stabiliteit bieden, zich op een bepaalde manier kleden, zich gedragen, bepaalde visies delen of dezelfde prioriteiten hebben. Bij voorwaardelijke liefde heb je bepaalde eisen, verwachtingen van je partner. Je vraagt als het ware iets terug: de voorwaarden. “Als je van mij houdt, doe je dit voor mij.” Wanneer er niet (meer) aan deze voorwaarden wordt voldaan, dan lijdt de liefde hieronder.

Acceptatie, vertrouwen, overgave

Bij onvoorwaardelijke liefde houd je van iemand zoals hij is. Het maakt niet uit wie die persoon is, wat hij doet of welke besluiten hij maakt. Alles wordt ontvangen zoals het is, maar je mag jouw grenzen blijven aangeven. De liefde draait om acceptatie, wederzijds respect, vertrouwen en overgave. Het gaat er niet om of jij er beter van wordt. Je verwacht er niets voor terug en probeert de ander niet te veranderen. Er is ruimte om jezelf te zijn en elkaar vrij te laten. De liefde is het allerbelangrijkst.

Ruil

Ironisch genoeg kent onvoorwaardelijke liefde toch voorwaarden: geef niet wat je niet hebt en doe niets wat tegen je gevoel ingaat. Het is een liefde voor alle aspecten van een persoon. Maar het is bijna onmogelijk om een ander door en door te leren kennen. Onvoorwaardelijke liefde begint daarom bij jezelf. Alleen jij kent jezelf het beste. En pas wanneer je al jouw aspecten accepteert en liefhebt, kun je onvoorwaardelijk van jezelf, en daardoor van de ander houden. Het geeft een fijn gevoel in het belangeloos geven. Je zou het kunnen zien als een soort ruil. Jij geeft je liefde onvoorwaardelijk aan je partner, en in ruil daarvoor zie je dat het ontvangen wordt. Het ontvangen zit dan in het gevoel van het geven zelf. De liefde stroomt dan tussen jou en je partner.

Werk aan je relatie

Betekent onvoorwaardelijke liefde dan dat het automatisch een succesvolle relatie blijft? Nee. Als koppel zul je continu actief moeten blijven werken aan de relatie om deze in stand te houden. Natuurlijk zijn er altijd momenten waarbij het even niet zo lekker gaat. Blijf je bewust wat je raakt, spreek uit wat je nodig hebt en bespreek dit met elkaar. Zoek samen naar oplossingen en – het belangrijkste van allemaal – houd rekening met elkaar en met jezelf. Communicatie en respect voor elkaar zijn hierin essentieel.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?


Als je de liefde voorwaarden oplegt, voel je de voorwaarden, niet de liefde.

Paul Ferrini


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl