Persoonlijke ontwikkeling: is stilstand achteruitgang?

Vaak wordt gezegd dat stilstand achteruitgang is. Sterker nog, stilstand zou onnatuurlijk zijn. Alles is namelijk continu in beweging. De wereld, de mensen om ons heen, wijzelf. Maar wat als je het gevoel hebt dat jij stilstaat, terwijl alles om je heen doorgaat? Of is stilstaan een moment van bezinning? Dat kan veel onzekerheid en twijfels met zich meebrengen. Hoe blijf je jezelf ontwikkelen, zodat je meer in je eigen kracht blijft staan?

Doodlopende weg

Iedereen loopt wel eens vast in zijn leven. Misschien heb je het gevoel dat je levenspad een doodlopende weg is, of dat je onderweg een verkeerde afslag hebt genomen. Je zit in een onprettige situatie en komt niet verder. Misschien heb je te maken met vastgeroeste patronen of overtuigingen. Dit kan zich uiten op je werk, omdat je niet (meer) doet wat je leuk of belangrijk vindt. Ook thuis kun je vastlopen, bijvoorbeeld doordat je ongelukkig bent in je relatie of door je woonsituatie. En zelfs als je tevreden bent met je werk- en thuissituatie, kun je vastlopen als persoon. Je hebt het gevoel dat je leven in een sleur is beland en je weet niet meer wie je bent of wat je wilt. Of je weet het wel, maar je weet niet hoe je dit bereikt.

Bewustwording

De eerste stap in je persoonlijke ontwikkeling is bewustwording. Waardoor komt het dat je denkt dat je stil bent komen te staan? In welke patronen ben je vastgelopen en waarom hik je telkens tegen dezelfde problemen aan? Waar mag jij je bewust van worden? Iedereen heeft zijn goede en minder goede eigenschappen. Je mag accepteren dat je niet perfect bent. Wanneer je kijkt naar hoe je in het verleden handelde, zie je misschien dat je dat nu al heel anders aanpakt. Persoonlijke groei kan in de meest kleine dingen zitten. Werd je vroeger vooral boos als er iets gebeurde dat je verdrietig maakte, terwijl je nu even rustig tijd voor jezelf neemt? Ook dat is een teken van persoonlijke ontwikkeling. Bewust worden van jezelf dat je iedere keer hetzelfde patroon hebt gevolgd met iedere keer weer soortgelijke gevolgen. Je kunt iedere keer opnieuw kiezen om het anders te gaan doen.

Veranderen

Pas wanneer je je bewust bent van wie je nog meer bent, kun je een andere beslissing gaan nemen. Denk hierbij aan professionele doelen, bijvoorbeeld op de werkvloer. Maar ook persoonlijke doelen, die betrekking hebben op je privéleven. Misschien wil je stressbestendiger worden, assertiever of zelfverzekerder. Wat maakte dat jij dit in het verleden niet was? Hoe kun je dit op jouw manier, de manier die bij je past, veranderen? Hoe wil jij voor jezelf onderzoeken om bijvoorbeeld van ‘Ik wil niet meer over me heen laten lopen’ naar ‘Ik wil meer mijn eigen mening uiten’ te komen? Wat heb je nodig om naar dit doel te komen? Wees ook niet te streng voor jezelf door binnen korte tijd hoge eisen te stellen aan jezelf. Het is al goed dat je ervan bewust bent dat je bezig bent om als persoon te groeien.

Hulp

Wil je werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Dan is het belangrijk om je te realiseren dat persoonlijke groei bij iedereen weer anders tot stand komt. Ieder mens is namelijk uniek, met zijn eigen doelen en valkuilen. Er is geen vast ‘stappenplan’ dat je kunt volgen. Maar er zijn wel handvatten. Bovendien ben je niet alleen. Ik kan je hierbij helpen. Door te luisteren naar jouw verhaal kan ik je nieuwe inzichten bieden en je begeleiden naar de volgende stap in jouw leven.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?


De stormen van het leven zijn zegeningen voor onze groei.

Elisabeth Kübler-Ross


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl