Hoe stel ik mezelf open voor een nieuwe relatie?

De vorige relatie kwam abrupt tot een einde. Je dacht zelf dat de relatie nog prima was. Natuurlijk was het niet perfect. Jullie hadden soms ruzie en de echte ‘vlam’ was al iets minder fel dan voorheen, maar er waren nog steeds genoeg mooie momenten die de relatie de moeite waard maakten. Toen kwam het nieuws. Je partner wilde ermee stoppen.

Een nieuw ongelukkig einde voorkomen
Er ging flink wat tijd overheen voor je dit kon accepteren. Zelfs nu je er vrede mee hebt, twijfel je of je wel op zoek wilt gaan naar een nieuwe relatie. Het einde van de relatie kan ervoor gezorgd hebben dat je in een diep dal kwam waar je pas net uit geklommen bent. Hoe zorg je er dan voor dat je door een nieuwe relatie niet opnieuw in het dal terechtkomt? Je kunt zo bang worden om opnieuw gekwetst te worden. Als het vorige keer is gebeurd, waarom zou het deze keer dan anders zijn?

Wanneer begin je een nieuwe relatie?
Wanneer je de manier hebt geaccepteerd waarop de vorige relatie tot een einde was gekomen, heb je een belangrijke stap al gezet. Vergeet alleen niet dat het einde niet het enige is wat je van die relatie meedraagt. Misschien heb je er andere dingen ook uit geleerd: wat je bijvoorbeeld wel en niet zoekt in een relatie of hoe je graag door een ander behandeld zou willen worden. In een nieuwe relatie kun je juist die aspecten onderzoeken.

Niet gekwetst willen worden
Jezelf afsluiten uit angst gekwetst te worden, kan er juist voor zorgen dat een eventuele relatie niet tot stand kan komen. Door jezelf defensief op te stellen en door te voorzichtig te zijn, kan het gebeuren dat juist de verbinding in de relatie niet kan plaatsvinden. Dat betekent dat het niet zinvol is om jezelf halsoverkop in een nieuwe relatie te storten. Probeer het langzaam aan te pakken. Zoek rustig uit of je echt een nieuwe match hebt gevonden, of dat je juist opnieuw in je eigen valkuil stapt, bijvoorbeeld dat je niet alleen wilt zijn. Op die manier kun je, voor je de volgende stappen gaat nemen, de kans op een fijne relatie vergroten.

De gevoelens een plekje geven
Wanneer je niet zeker weet hoe je een relatie aan moet pakken, of hoe je hier zelf in moet staan, kan ik je hierbij helpen. Ik ben relatietherapeut en persoonlijk coach en kan je helpen om de verschillende gevoelens een plekje te geven. Misschien dat de vorige relatie nog te vers in je geheugen ligt, of dat andere twijfels ervoor zorgen dat je een volgende stap in een relatie nog niet aandurft.

Een nieuwe relatie weer zien zitten
Op een persoonlijke, aandachtige manier kunnen we deze gevoelens bespreken. Het is in een relatie belangrijk om er voor jezelf en daardoor voor de ander te kunnen zijn. Samen gaan we onderzoeken hoe je weer in jezelf en in een nieuwe relatie durft te geloven.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?


De deur van het geluk gaat naar binnen open.

S. Kierkegaard


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl