Hoe krijg je meer openheid en vertrouwen in je relatie?

Vertrouwen is het fundament van elke relatie, waarvan openheid en eerlijkheid essentiële ingrediënten zijn. Toch valt het vaak niet mee om je geheel open te stellen naar je partner en hem of haar volledig te vertrouwen. Dat kan zijn omdat iemand je vertrouwen in het verleden geschaad heeft – misschien zelfs wel dezelfde persoon met wie je een relatie hebt. Hoe krijg je meer openheid en vertrouwen in je relatie?

Kwetsbaarheid

Open zijn begint met jezelf kwetsbaar opstellen. Als je iemand bent die emoties opkropt, gedachten het liefst voor zichzelf houdt en zich afsluit van een ander wanneer je ergens mee zit, wees daar dan bewust van. Je hoeft niet op elk moment eruit te gooien wat je voelt en wat je van iets vindt, maar zorg ook dat je niet alles inslikt. Juist door elkaar te respecteren en elkaars gedachten en gevoelens te delen, zorg je voor meer vertrouwen. Wanneer een of beiden hun emoties opkroppen, kan dit er namelijk voor zorgen dat jullie uit elkaar groeien of elkaar ontlopen.

Bespreek verwachtingen

Elke relatie is anders en partners kunnen verschillende wensen en verwachtingen hebben over de mate van vertrouwen en openheid in een relatie. Wanneer je niet op één lijn zit, probeer hier dan een middenweg in te vinden. Het is ruimte geven en nemen. Geef aan dat je het moeilijk vindt en sta ervoor open om hieraan te werken. Maak de verwachtingen over openheid bespreekbaar en probeer hierin een balans te vinden.

Accepteer meningsverschillen

Eerlijkheid duurt het langst en is altijd de beste methode, ook als je denkt dat je je partner beschermt door iets niet te vertellen. Wees daarom altijd zo eerlijk mogelijk in je relatie. Doe je niet voor als iemand die je niet bent en kom uit voor je gevoelens en je mening, ook als deze verschilt van die van je partner. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn – dat kán ook niet altijd – en je moet hier ook zeker niet bang voor zijn. Respecteer de ander en laat de ander in zijn waarde en accepteer dat je soms anders tegen dingen aankijkt.

Erken emoties

Het is belangrijk om die verbinding te houden en te blijven communiceren, zelfs als je het vaak oneens bent of elkaar soms in de haren vliegt. Luister altijd naar de ander, zonder vooroordelen, en probeer de beleving van de ander te begrijpen. Daar hoort bij dat je de emoties van de ander herkent en erkent. Probeer het niet weg te wuiven en dingen te zeggen als ‘stel je niet aan’ of ‘het valt wel mee’, maar toon hier begrip voor. Respecteer dat je partner het anders ervaart als jezelf.

Neem je verantwoordelijkheid

Neem je verantwoordelijkheid over jouw gedachten en gevoelens en neem ze serieus. Schiet niet in de verdediging en ontken ook niet dat je er anders over denkt en er andere gevoelens bij hebt. Bied oprecht je excuses aan als jij je vergist hebt en de ander gekwetst hebt. Stel je open en kwetsbaar op en luister naar de ander. Zolang je eerlijk naar jezelf en daardoor naar de ander bent, kun je de openheid en het vertrouwen in je relatie behouden.

Laat het los

Een vertrouwensrelatie bestaat ook uit loslaten en elkaar het vertrouwen te geven om je eigen ding te doen. Je bouwt geen vertrouwen op door elkaar continu te controleren en te belemmeren. Pas wanneer beide partners keuzevrijheid en de ruimte hebben om zichzelf te zijn, ontstaat er een volledig vertrouwen.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?

Download artikel

Meer openheid en vertrouwen


Het beste bewijs van liefde is vertrouwen.

Françoise Hardy


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl