Waarom mensen manipuleren

In het begin is alles koek en ei. Je denkt een partner gevonden te hebben die er voor jou is, lief voor je is en bij wie je een goed gevoel hebt. Maar net op het moment dat je je veilig voelt  en helemaal verliefd bent, toont je partner langzaam zijn of haar ware aard. Je doet steeds  meer dingen tegen je zin om je partner een plezier te doen, totdat je eigen identiteit verliest. Zonder dat je het doorhad, hield je partner je onder de duim en werd je gemanipuleerd. Waarom manipuleren mensen en hoe kun je hiermee omgaan?

Manipulatief gedrag

Iemand die manipuleert wil invloed uitoefenen op wat je denkt, voelt en doet. Hij of zij wil alles bepalen, macht over je hebben en haalt alles uit de kast om zijn of haar zin door te drijven. Voor de lieve vrede pas jij je continu aan de wensen en verwachtingen van je partner aan. Hij of zij neemt zo alle ruimte in de relatie in. De belangen van je partner staan voorop en er wordt geen rekening gehouden met die van jou, alleen als het de manipulator uitkomt. Een manipulatief persoon is vaak agressief, neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen acties en geeft anderen de schuld.

Psychologisch dwingen

De manipulator speelt in op jouw angsten, schuldgevoelens en zwaktepunten. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld bedreigingen of chantage word je op een psychologische manier steeds meer onder druk gezet. Dit gaat vaak geleidelijk. In het begin doet degene zich voor als iemand die vriendelijk, behulpzaam en gul is. Hij of zij doet dingen voor je, overlaadt je met complimentjes en kan je zo helemaal inpakken.

In het krijt staan

Al snel blijkt dat daar wel wat tegenover staat. Je moet steeds meer dingen doen en krijgt het gevoel dat je voor eeuwig bij diegene in het krijt staat, ook omdat je het in de ogen van de ander nooit goed doet. Naast manipulatie om je dingen te laten doen, kan het ook zijn dat je juist belemmerd wordt om bepaalde dingen te doen. Je mag bijvoorbeeld niet meer uitgaan met vrienden, sporten, op bezoek bij je familie of solliciteren op die ene baan. Hierdoor krijg je het gevoel dat hij of zij de baas over jouw leven is. Je hebt geen tijd en ruimte meer voor jezelf.

Woorden verdraaien

Toch heb je vaak niet door dat je gemanipuleerd wordt. Een manipulatief persoon is namelijk heel goed in het verdraaien van woorden – zowel die van jou als die van zichzelf. Elke nee wordt tot een ja gemaakt en alles wat je zegt wordt tegen je gebruikt. Zo kun je het gevoel krijgen dat je iets verkeerds hebt gedaan en wordt er een  vals schuldgevoel gecreëerd. Ook kun je bang zijn dat je partner het anders uitmaakt. Je wilt  immers voor de relatie blijven vechten.

Stevig in je schoenen

Het kost veel energie om samen te leven met een manipulerende en dominante partner. Zo kunnen de eindeloze discussies je uitputten. Ook kan je door je partner een slecht gevoel over jezelf krijgen. Je moet dus stevig in je schoenen staan om te zien dat je slecht behandeld wordt en de moed te vinden om dit  met je partner bespreekbaar te maken. Je kunt de ander niet veranderen, alleen hoe je met jouw leven omgaat. Je partner zal niet gauw tot inzicht komen wat zijn of haar aandeel in de relatie is waarom het niet goed gaat en hieraan moet gaan werken.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?

Download artikel

Waarom mensen manipuleren


Je bent alleen manipuleerbaar als je denkt dat je iets nodig hebt van een ander.

Isaac Shapiro


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl