De invloed van haasten op relaties en gezondheid

Het lijkt wel of we bijna altijd haast hebben. Haast om afspraken te halen, haast om werk af te krijgen, de kinderen op tijd op te halen, boodschappen te doen. Haast in het leven wordt bijna haast om te leven. Maar haasten is niet goed voor onze gezondheid en het heeft negatieve invloed op onze relaties. Hebben we nog oprecht tijd en aandacht voor elkaar? Als we haastig en opgejaagd zijn, dan luisteren we niet goed naar elkaar. We praten niet over onze diepe verlangens en behoeften. Of, we geven snelle hints, die de ander mogelijk niet begrijpt. Een relatie heeft diepgang nodig, geen haast. Hoe creëer je rust voor jezelf en je partner in onze haastige maatschappij?

De betekenis van haasten
Haasten geeft ons het gevoel dat we productief en efficiënt bezig zijn. We denken dat we meer uit het leven te kunnen halen door zoveel mogelijk activiteiten in een dag te proppen. De overvloed aan prikkels is enorm en we worden continu afgeleid van waar we mee bezig zijn. Als we een gesprek met iemand voeren, pingelt de mobiel tussendoor. Het leidt onze aandacht voor de ander af, of we nu wel- of niet direct checken van wie dit bericht afkomstig is. Haasten geeft fysiek een gejaagd gevoel, waardoor we verminderde concentratie hebben. Eigenlijk creëren we meer werk, doordat we de rust en focus missen om alles goed in ons op te nemen. Het is niet fijn om je gehaast te voelen, het veroorzaakt onder andere: stress en spanning in je lijf, verminderde concentratie en focus, moeite met weloverwogen beslissingen nemen, minder kunnen genieten van het moment.

De valkuil van haasten in een relatie
“Schat, haal jij nog even snel een boodschap na je werk?” In een relatie waarbij je een huishouden runt, zijn functionele afspraken natuurlijk belangrijk. Maar het onderhouden van een goede relatie heeft ook rust nodig. Tijd voor onszelf en tijd voor elkaar. Ons brein is dikwijls zo vol met gedachten, planningen en vooruitkijken, dat we niet meer stil staan in het moment om te voelen. Als we niet regelmatig onthaasten en tijd nemen voor onze eigen emoties en openstaan voor die van de ander, raken we ongemerkt van elkaar verwijderd. Het sluipt erin. “We zijn uit elkaar gegroeid’, wie heeft hier niet van gehoord of het zelf meegemaakt?
Haast hebben heeft slechte invloed op relaties. Dit kunnen liefdesrelaties betreffen, maar ook in familie en vriendschappen is tijd en aandacht voor elkaar onmisbaar. Door constant te haasten, missen we vaak de essentie van wat echt belangrijk is in het leven. We nemen geen tijd meer voor bezinning, diepgaande gesprekken of simpelweg genieten van de kleine dingen.
Zo kan veelvuldig haast hebben in relaties leiden tot: miscommunicatie en misverstanden, de ander het gevoel geven er niet voor diegene te zijn, minder geduld en begrip voor elkaar hebben, verwaarlozing van de relatie, uit elkaar groeien, toename van relationele stress en spanningen.
Door bewust tijd vrij te maken voor je partner, familie en vrienden, investeer je in sterke en gezonde relaties. Haast maakt onrustig. Het is daardoor lastiger om tijd te vinden en te nemen om goed te luisteren. Je haast en bijbehorende onrust is voelbaar voor de ander. Je ontmoedigt diegene als het ware om binnen een veilige ruimte en tijd een gesprek aan te gaan en diepe gevoelens en gedachten met je te bespreken. Andersom uit jij deze ook niet, je neemt er simpelweg de tijd niet voor. Emoties die onuitgesproken blijven, kunnen uiteindelijk negatieve invloed hebben op jullie liefde en relatie. Het is misschien geen onwil, maar het gevoel altijd maar ‘geleefd’ te worden, is wel een belemmering.

Onthaasten geeft voldoening
Door onze drukke en jachtige bestaanswijze kunnen we sneller overprikkeld raken. Als dit een lange periode aanhoudt, raken we op den duur vervreemd van onszelf. We verliezen dan contact met wie we werkelijk zijn en waar onze persoonlijke behoeftes liggen. Dit is een ongezonde situatie en kan zelfs mentale- en gezondheidsklachten veroorzaken. Onze relaties hebben hier ook onder te lijden. Als we niet aan kunnen geven wat we voelen, hoe kan de ander ons dan goed begrijpen? Het is altijd belangrijk om ontspanning voor jezelf en elkaar te vinden. Dit betekent soms dat jullie anderen teleur moeten stellen. Even een keer niet naar een verjaardag gaan bijvoorbeeld. De tijd samen doorbrengen heeft soms meer prioriteit. Dit is voor veel mensen een lastig dilemma. We voelen ons verplicht om aan sociale wensen te voldoen. Maar wat heeft dit voor toegevoegde waarde in jullie relatie, als je elkaar uit het oog verliest door het haastige leven?
Er is een gezonde balans nodig tussen actie en rust om meer betekenis en voldoening uit het leven en jullie relatie te halen. Investeer in tijd en aandacht voor elkaar, het klinkt cliché, maar je krijgt er zoveel voor terug.

Omarm het moment
Durf dus gerust eens ‘nee’ te zeggen tegen onnodige drukte en kies bewust voor activiteiten en mensen die je energie geven en je leven verrijken. Het leven is te kort en te waardevol om alleen maar te haasten. Door af en toe bewust te vertragen en aandacht te schenken aan wat er werkelijk toe doet, ervaren we meer voldoening, verbinding en geluk. Omarm het moment, want uiteindelijk is dat het enige wat we echt hebben. We weten niet wat de morgen ons brengt. Onthaasten is een levensstijl die we kunnen aanleren, hoe moeilijk dit ook mag lijken. Alles komt neer op bewustwording en de juiste keuzes maken. Spontaan en creatief leven biedt ons inzichten en ook meer geluk. Wist je bijvoorbeeld dat niets doen, creativiteit bevordert?

Conclusie de invloed van haasten op relaties en gezondheid
Liefde heeft geen haast nodig. Ze ontstaat in het moment. Diepgaande genegenheid voelen voor de ander is een prachtige ervaring. Waarom zouden we onszelf dat niet toestaan? Wat voegt haast hebben daaraan toe? Er zijn vaak al genoeg levensgebeurtenissen die ons uit balans kunnen brengen. Haast hebben in het leven betekent misschien dat we er alles uit willen halen, maar kunnen we er dan ook echt van genieten? De kleine dingen, groots ervaren draagt bij aan levensgeluk. Samen genieten van de natuur kan bijvoorbeeld al meer openheid creëren. Goede gesprekken komen makkelijker op gang tijdens een wandeling in de natuur. Haast hebben is ongezond voor ons mentale en fysieke welbevinden. Het belet ons diepgaand te ervaren en te communiceren met elkaar. Haast is alleen nodig als het écht functioneel nodig is. Er zijn echter genoeg momenten in ons leven over, waar stil staan ons veel meer verrijkt, dan het jagen en haasten.

Wil jij samen met mij onderzoeken hoe je relaties kunt verbeteren door te onthaasten?

Ik heb geen tijd te verliezen, daarom heb ik geen haast.

Kahlil Gibran


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl