Dat doe je toch voor mij?

Je hoort het wel vaker: ‘Als je écht van me zou houden, dan …’ of ‘Als je dit niet voor mij overhebt, dan …’ of ‘Ik beloof je dat …, als jij …’. Het is geniepig als iemand je zo jouw gevoelens weet te bespelen. Voordat je het weet heb je al toegezegd maar vrijwel snel heb je er spijt van. Hoe gaat emotionele chantage in zijn werk en wat kun jij op jouw manier eraan doen?

Ook in relaties komt het voor dat de ene partner de ander manipuleert om iets gedaan te krijgen. Hoe herken je dit en waarom doet de ander dit? Het gaat vaak om macht over de ander willen hebben: op een subtiele manier emotioneel chanteren op wat de ander denkt, voelt en doet zonder dat hij dit doorheeft. De emoties van hem of haar zó bespelen dat dit in het voordeel jou is. Het gaat om jouw eigen belang maar niet om het belang van de ander. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor jezelf en jouw kinderen met alle gevolgen van dien.

Een andere vorm die ook voorkomt is als je gezegd wordt: ‘Ben ik soms niet goed genoeg voor jou?’ of ‘Andere vaders doen het wél voor zijn partner!’ of ‘Je mag de kinderen pas zien als je …’. Hoe vaak de ander ook zijn best blijft doen, het is nooit goed genoeg: uiteindelijk gaat dit ten koste van de relatie. Hoe vaak gebeurd het niet dat kinderen hun vader of moeder niet meer zien omdat ze beïnvloed zijn door de ex-partner, familie of ‘vrienden’? Zeker als je als kind ermee belast bent zie je vaak op latere leeftijd dat de relatie stuk loopt omdat men geen inzicht heeft wat werkelijke liefde is.

Hoe doorzie je dat je partner je probeert te beïnvloeden?
Je kunt het merken als je bestraft wordt indien je niet aan een wens voldoet (‘Ik ga bij je weg’), zichzelf bestraft (‘Ik ga mezelf iets aandoen’), het slachtoffer speelt (‘Ik ben ongelukkig en dat is jouw schuld’) of probeert je te verleiden (‘Als je dit voor me doet ga ik je verwennen’).

Vaak komen partners in mijn praktijk omdat ze als kind ermee belast zijn en daardoor zelf problemen in hun relatie krijgen. (Ver)oordeel de manipulator niet: het gaat erom wat jij doet om jouw grenzen aan te geven. Vaak weet de manipulator niet hoe de behoefte van dat moment ingevuld kan worden omdat dit niet aangeleerd is. Het gaat om respect en vertrouwen in jezelf en de partner.
Als je inzicht wilt krijgen waarom je manipuleert of waarom je je laat beïnvloeden, praat dan met iemand die niet partijdig is. Wellicht ken je iemand in jouw eigen netwerk of schakel anders een professional in. Ik kijk net wat dieper en de kans is groot dat je inzichten krijgt in hoe jij op jouw manier ermee kunt omgaan. Neem jezelf niets kwalijk, je doet niets fout: je hebt levenservaringen opgedaan!
Mag ik je begeleiden bij jouw onderzoek?