Je bent met een paar vriendinnen op stap en ineens stokt jouw adem: in jouw ooghoek zie je ineens een leuke man. Hij heeft een mooi uiterlijk, ziet er vlot en verzorgd uit en heeft een leuke lach. Ineens kijkt hij ook jouw kant op en jij draait verlegen jouw hoofd opzij. Na een poos hebben jullie voldoende moed verzameld en stappen jullie op elkaar af.

Hoeveel relaties beginnen niet op een dergelijke manier? Jullie hebben heel fijne gesprekken en spreken veel met elkaar af. Gevoelens over en weer worden sterker en jullie besluiten om samen verder in het leven te willen gaan. Jullie zijn verliefd en kleine irritaties worden met de mantel van liefde weggewuifd.

Irritaties
Maar kleine irritaties worden grote en komen frequenter voor. Jullie maken elkaar verwijten en kijken maar naar één kant van een situatie, naar één kant van iemands doen en laten en gaan snel over tot oordelen en laten de vooroordelen de vrije loop. Wat is de oorzaak dat jullie elkaar pijn doen?
Aan welke mening wil jij je blijven vasthouden en ben je niet bereid een stapje terug te doen en te kijken naar wat jij doet? Wat zegt het over jou? Je hebt allerlei ervaringen opgedaan en (on)bewust ga jij jouw mening hierop baseren. Bijvoorbeeld alle mannen zijn maar op één ding uit of denken alleen maar aan zichzelf en ontlopen hun verantwoordelijkheden.

Intuïtie
Soms voel je dat er iets niet klopt maar krijg je er geen vinger achter wat het is. Soms volg jij je gevoel en soms niet. Bij het laatste kom je meestal bedrogen uit en wordt je vooroordeel weer gevoed: ‘zie je wel dat ik gelijk heb’! Door op jouw mening  acht te slaan wordt jij je meer bewust wat jij doet: zo ontdek je dat elk verhaal  meerdere kanten heeft, maar dat er is maar één waarheid is. Ieder mens interpreteert elke gebeurtenis op zijn eigen manier en denkt dat dit de enige waarheid is en dat de ander dit ook zo moet zien.

Ontdekken
Door schade en schande ontdek je wat jouw vooroordelen zijn en wat jij er op jouw manier aan kunt doen. Waarom heb je dit en wat zegt het over jou, jouw manier van reageren, jouw meningen, ervaringen, inzichten? Hoe vaak kloppen jouw vooroordelen?
Het gaat niet om het feit dat het jouw schuld zou zijn maar dat je inzichten krijgt.

Wat helpt is écht, respectvol, luisteren naar de ander: waarom doet iemand zoals hij doet? Reageert hij vanuit oude pijnen en is hij er zich niet van bewust dat hij dit doet?

Wil je samen met mij onderzoeken welke goede kwaliteiten jij en de ander heeft, wat jouw (voor)oordelen zijn waardoor je iedere keer  tegen dezelfde problemen aanloopt?

Download Artikel

Ik weet iets goeds van jou – Artikel Relatietherapeut Jan Van Eck


Liefde is het inzicht dat de dingen en mensen niet anders kunnen zijn dan wat ze zijn.

Alexander Smit


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
085-8883715   www.jvecounselling.nl