Weet jij nog wie je bent?

In het leven vervullen we doorgaans veel verschillende rollen. Als ouder stel je je anders op dan als kind, en als partner gedragen we ons anders dan als collega. Je zou kunnen zeggen dat wie we zijn, een combinatie is van alle rollen die we aannemen in het dagelijks leven, ook al zijn we dat niet tegelijkertijd. Maar soms kunnen we zo ver verwijderd raken van hoe we ons vanbinnen voelen. Aan het eind van een jaar is het tijd voor reflectie, en tijd om stil te staan bij wie je echt bent.

Verschillende rollen

De verschillende rollen die we kunnen vervullen kunnen persoonlijk zijn, op relationeel vlak, professioneel, en soms hangen we een rol op aan onze vaardigheden. Wanneer bepaalde rollen zoveel tijd en aandacht vragen dat je je ermee gaat identificeren, kan het zijn dat ze een te groot onderdeel van je leven worden. Zo kan het zijn dat het je niet meer lukt om je werkrol achter te laten en draag je het overal mee naartoe. Hierdoor raak je uit balans, want ook thuis, tijdens hobby’s of bij vrienden schud je die ene rol niet van je af.

Belemmerende overtuigingen

Je kunt stellen dat bepaalde overtuigingen of ideeën over wie je bent of zou moeten zijn, zich verankeren in je gedrag. Logisch, want het is comfortabel om te weten waar je aan toe bent. Maar deze overtuigingen kunnen je ook behoorlijk belemmeren. Want ook al zijn bepaalde gedragingen of gedachten een automatisme geworden, dat betekent nog niet dat je er ook daadwerkelijk gelukkiger van wordt. Misschien schuilen er allerlei zaken onder die overtuiging waar je veel meer energie uit zou krijgen.

Zelfinzicht

Die ene rol die je zo gemakkelijk op je neemt, is dus niet de essentie van wie je bent. Jouw bijdrage aan je omgeving is persoonlijk, veranderlijk en uniek. Daar zijn we niet altijd bewust mee bezig, maar in feite is het zonde. Want zonder dat zelfinzicht is het moeilijk om jezelf te ontwikkelen en te ontplooien. De periode rondom de jaarwisseling is bij uitstek een moment om je bewust te worden van je eigen wensen, dromen, gevoelens en verlangens en stil te staan bij wat je nog zou willen (veranderen).

Een mooie kans

Om tot waardevolle inzichten te komen, kan het nuttig zijn je licht eens op te steken bij een counsellor. Een counsellor kan je helpen door die buitenkant heen te prikken en je een leerzame spiegel voorhouden, zonder waardeoordeel. Daardoor leer je bepaalde denkpatronen of overtuigingen herkennen, en krijg je antwoord op de vraag waar je nu echt energie van krijgt. Zo leer je welke keuzes in de toekomst echt bij je passen. En waarom zou je jezelf die kans niet gunnen?

Benieuwd?

Mocht jij jezelf beter willen leren kennen, dan helpt Jan van Eck je graag verder. Jan is counsellor die mensen ondersteunt bij persoonlijke ontwikkelvraagstukken, relatieperikelen of andere problemen waar iemand tegenaan loopt in het leven. ‘Mijn counselling (coaching) richt zich volledig op jou als persoon. Graag ben ik voor jou een luisterend oor waar je met al je gevoelens en problemen terecht kunt, zonder te (ver)oordelen. Zit je niet helemaal lekker in je vel, kamp je met twijfels en wil je hulp bij het herkennen en erkennen van je problemen? Ik help je graag.’

Wil je samen met mij het onderzoek doen?

Download artikel

Weet jij nog wie je bent?


Inzichten zijn innerlijke flitsen die ons leven veranderen.

Deepak Chopra


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl