In tijden van crisis: blijf kalm!

Een crisis schud je wakker. Het is het perfecte moment om te reflecteren en stil te staan bij de dingen die écht belangrijk zijn. Oude structuren, patronen en zekerheden moeten noodgewonden losgelaten worden. Op zo’n moment kun je kiezen of je er krampachtig aan vast probeert te houden, of ga je voor wat je werkelijk belangrijk vindt, op basis van je eigen vertrouwen en behoeftes?

Grijp deze kans

Onzekere tijden kunnen erg beangstigend zijn en het is makkelijk om ook in die angst te blijven. Logisch, want een crisis gooit je hele leven overhoop en kan paniek als gevolg hebben. In plaats daarvan kun je er ook voor kiezen om eens even bij jezelf stil te staan. Maak pas op de plaats. Reflecteren is belangrijk, maar onmogelijk als je continu blijft rennen, druk bent en geen tijd maakt voor bezinning. Realiseer je dat wanneer je noodgedwongen minder kunt en moet, je eigen wensen en behoeften weer centraal komen te staan. Kies dus niet voor angst, maar grijp deze kans met beide handen aan.

Laat je angst varen

De weg is nu vrij om een nieuw onderzoek te doen. Hoe belangrijk is je werk nu echt? Maak je genoeg tijd voor jouw vrienden en familie? Heb je waardevolle contacten of zijn ze eigenlijk alleen maar vluchtig en doelmatig? Wat wil je met jouw leven? Het zijn allemaal vragen waar je nu de tijd voor krijgt om over na te denken. Maar voordat je dit kunt doen, is het belangrijk om eventuele angsten te laten varen en jouw intuïtie te volgen.

Handel uit rust en vertrouwen

Angst beperkt de ruimte om oude routines, gewoontes en patronen te doorbreken. Toch gaat een crisis vaak gepaard met angst. Maar besef je dat je oude gewoontes vaak maar schijnzekerheid waren? Een excuus om niet na te denken over de écht belangrijke dingen? Kies er bewust voor om je niet gek te laten maken, maar handel uit rust en vertrouwen. Op die manier kun je juist op zoek gaan naar nieuwe manieren om de waardevolle patronen in het leven, nieuw leven in te blazen. Denk bijvoorbeeld na over een nieuwe en creatieve manier om in tijden als deze meer écht betrokken kunt zijn bij je partner, gezin, familie, vrienden en collega’s.

Terug naar jouw basis

Een crisis dwingt ons om terug te gaan naar de basis. Accepteer dit en ga niet krampachtig reiken naar dingen die er niet meer zijn. Denk na over waar je nu vandaan komt, waar je nu staat en waar je het eigenlijk allemaal voor doet. Neem de tijd om meer inzicht te krijgen in die zogenaamde vanzelfsprekende gewoontes die door de jaren zijn ontstaan. Maak tijd voor jezelf: wat draagt deze crisis bij aan mijn ontwikkeling? Welke positieve inzichten brengt het mij? Benut de tijd en ruimte die nu als ware voor het grijpen ligt, en laat angst links liggen. Angst helpt je namelijk niet verder, maar bevriest je alleen.

Kies jij voor angst of zelfonderzoek?

Vind jij het lastig om die angst los te laten en te kiezen voor bezinning en zelfreflectie? Als counsellor help ik je graag verder bij jouw onderzoek. Ik ondersteun mensen bij persoonlijke vraagstukken, relatieperikelen of andere problemen waar men in het leven tegenaan loopt. Als counsellor (coach) richt ik me volledig op jou als persoon. Graag ben ik voor jou een luisterend oor waar je met al je gevoelens en problemen terecht kunt, zonder te (ver)oordelen.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?

Download artikel

Crisis: blijf kalm


“Waar angst stopt begint het leven.”

Osho


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl