Vakantie over, relatie voorbij?

Voor jou was het de afgelopen periode hopelijk ook zover: vakantie! Eindelijk weer samen met je partner. Tijd om samen te relaxen, weer dichter bij elkaar te komen en meer tijd aan elkaar te besteden. Weg van de vaste bezigheden en verplichtingen. Daar keek je naar uit!

Jij had verwachtingen en maakte plannen: samen bezienswaardigheden ontdekken, wandelingen maken in het bos of op het strand, vroeg opstaan of juist lekker lang uitslapen. Kortom: samen genieten van ontspanning en rust. Helaas is het tegendeel soms waar: in plaats van dat je van elkaars aanwezigheid geniet, ergeren jullie aan elkaar en gaan jullie met elkaar in discussie: van kibbelen naar ruzie. De onderwerpen variëren: hij kijkt te veel naar vrouwen, jullie hebben verschillende wensen (hij wil iets ‘doen’, jij wil relaxen). Een van jullie drinkt te veel alcohol of geeft te veel geld uit. Maar een fundamenteel punt van discussie: jullie zijn ervan bewust geworden dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Jullie leven langs elkaar heen!

Natuurlijk kun je een ruzie of conflict niet altijd voorkomen. Dat hoeft ook helemaal niet. Merk je irritaties of ergernissen bij jezelf of bij je partner, dan kun je dit voorkomen door rekening te houden met elkaars grenzen. Dat kan gaan om elkaars materiële, fysieke en emotionele grenzen. Heb je wensen: spreek ze dan uit. Een keer iets alleen voor jezelf doen is ook belangrijk! Elkaar kunnen loslaten is namelijk ook een belangrijke kracht in een relatie. Net zoals taken verdelen: laat je partner in zijn waarde en respecteer waar hij of zij goed in is.

 

Een vakanties lost jullie problemen niet op, maar het kan wél helpen om opnieuw te ontdekken wat jullie nou zo leuk aan elkaar vinden. Dat vereist zelfkennis, kennis en respect voor de ander. Een dosis relativeringsvermogen is ook mooi meegenomen. Probeer te benoemen wat pijn doet en hoe deze pijn doorwerkt in je denken en gedrag. Let erop dat je vanuit jezelf praat en niet vanuit de ander en probeer je oprecht in te leven in de ander. Door goed naar elkaar te luisteren, kun je begrijpen waar de schoen wringt. Het is aan te raden om hier geen buitenstaanders bij te betrekken, ook al ben je nog zo close met je vrienden of familie. Het conflict wordt hierdoor alleen maar groter. En tot slot: wees je ervan bewust dat het niet gaat om afwijzing van jou als persoon. Het gaat om een reactie op jouw gedrag, waar de ander emoties aan koppelt.

Natuurlijk kunnen jullie weer dichter bij elkaar komen door samen meer te ontspannen. Lachen, sporten, nieuwe dingen doen en seks kunnen weer voor een betere connectie zorgen. Maar pak je hiermee écht de kern van de problemen aan?
Ruzies kunnen destructief werken als je elkaar aanvalt op je persoonlijkheid, eindeloos problemen blijft ontkennen of elkaar veroordeelt. Wanneer de communicatie ernstig verstoord is, dan kan professionele hulp in de vorm van relatietherapie een middel zijn om echtscheiding te voorkomen.

Download Artikel

Vakantie over, relatie voorbij – Artikel Relatietherapeut Jan Van Eck


Ruzie gaat niet over JOU als persoon maar om jouw GEDRAG!


Wil je samen met mij onderzoeken of een (echt)scheiding voorkomen kan worden? Neem de stap om te kijken wat er nog mogelijk is.

Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
085-8883715   www.jvecounselling.nl