Hoe wil jij herinnerd worden?

‘Het is zo’n lief mens’, ‘iedereen houdt van hem’ of ‘zij brengt een glimlach op mensen hun gezicht’.  Zo willen we allemaal herinnerd worden, toch? Als een fijn iemand, iemand die er voor anderen was, die altijd een luisterend oor bood en een hart onder de riem stak. Wanneer het zover is, kun jij terugblikken op een leven waarin je de beste versie van jezelf geweest bent? Heb je gedaan wat je wilde doen en ben je geweest wie je had willen zijn? Voor het antwoord hoef je niet te wachten op het eind van je leven. Reflectie kan op elk moment in je leven.

Vrij van spijt

Terugkijken op ons leven doen we vaak genoeg. Wanneer je in bed ligt en terugdenkt aan dat ene ongemakkelijke gesprek of juist aan een gelukkig moment, zoals een bruiloft, verjaardag of geboorte. Het zijn dan specifieke momenten die ons doen herinneren, maar zelden is het dat we op onszelf reflecteren – behalve in dat ongemakkelijke gesprek, misschien. Toch is het goed om te leren van het verleden, zodat we andere keuzes in de toekomst kunnen maken. Juist van onze fouten kunnen we leren.

Wat maakt jou?

Als mens ben je ontzettend veelzijdig. De ene keer ben je partner, vriend, kind of ouder. Soms wisselen de rollen snel achter elkaar. Maar je bent ook jezelf en dat is de kern van al je relaties met anderen. Want ben jij gelukkig zoals je bent? Écht gelukkig? Presenteer jij je naar anderen zoals jij dat graag zou willen doen of gedraag jij je zoals je denkt dat anderen van jou verwachten? Mag je wel wat assertiever zijn, of ben je juist wat te streng? Leef je in het moment of laat je je meesleuren in de loop van je leven? Weet jij wat het doel is van je leven, wat jouw zingeving is?

Verandering is niet gemakkelijk

We zijn vaak bang voor grote keuzes. Bang dat mensen ons anders gaan zien of herinneren en daar een mening over hebben. Bang dat we toch de verkeerde keuze maken door weg te stappen van het oude en vertrouwde. Wat zullen anderen wel niet van je denken? Alleen door de bewuste keuze te maken voor geluk en zingeving kun je vol vertrouwen deze keuzes maken. Dit is wie jíj bent. Je zult merken dat je energie put uit dit proces. Door te reflecteren op hoe jij in het leven staat, kun je ontdekken wat jou drijft, waar je voor staat en wat voor jou belangrijk is.

Vind je zin

Wanneer je merkt dat je struikelblokken ervaart in je leven, kan het lastig zijn om hiernaar te kijken. Misschien voel je je wel ongelukkig, maar kun je geen vinger leggen op de reden. Counseling kan hierbij de handvatten geven om jouw intrinsieke motivatie te vinden. Hierdoor kun jij je geluk vinden, om herinneringen te maken waar je trots en met een vol hart op terugkijkt.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?


Het leven draait niet om jezelf vinden. Het leven is er om jezelf te creëren.

George Bernard Shaw


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl