Hoe wil je terugkijken op de feestdagen?

Ben jij iemand die al een maand van tevoren luidkeels meezingt met de kerstliedjes die uit de radio schallen en de kerstboom al heeft opgetogen voordat de goedheiligman het land heeft verlaten? Ben je elk jaar teleurgesteld over hoe de feestdagen zijn verlopen, omdat het niet aan je verwachtingen voldeed? Of zie je juist telkens weer op tegen de stress, sociale verplichtingen en geforceerde gezelligheid van de feestdagen? Sta dit jaar dan eens stil bij jouw en elkaars verwachtingen. Hoe wil je in deze coronatijd terugkijken op de feestdagen?

Bewust samenzijn

De feestdagen zullen dit jaar voor veel mensen extra waardevol zijn, door het samenzijn met dierbaren die je dit jaar waarschijnlijk een stuk minder hebt kunnen zien of aanraken. Misschien besef je meer dan ooit hoe belangrijk het is samen te zijn met de mensen van wie je houdt. Daarom zijn de feestdagen een uitgelezen kans om eens bewust tijd met elkaar door te brengen, zodat je terug kunt kijken op geslaagde feestdagen zoals ze bedoeld zijn.

Onder druk

Want hoe vaak gebeurt het niet dat je eigenlijk niet eens vanwege spanningen uit het verleden kunt genieten? We houden ons dan zo bezig met het decor, het eten en de cadeaus, dat we afgeleid worden van hetgeen waar het werkelijk om gaat. Waar de een veel moeite doet om het anderen naar hun zin te maken, voelt de ander zich onder druk gezet om cadeaus te kopen, surprises te maken, gedichten te schrijven en zo gezellig mogelijk te doen. Zo zit je gestrest aan tafel, waarbij elk individu andere verwachtingen heeft.

Verschillende verwachtingen

Om de feestdagen gezelliger te laten verlopen, kun je het beste met elkaar in gesprek gaan wat iedereen ervan verwacht. Zijn cadeaus bijvoorbeeld nodig, of gaat het om gewoon bewust te zijn van elkaars aanwezigheid? Van het moment samen te genieten, uit te spreken naar elkaar wat de ander voor je betekent? Goede gesprekken en ervaringen zijn immers kostbaarder dan cadeaus.

Forceer het niet

Alles hoeft niet perfect te zijn, dus forceer het niet. Wanneer iedereen zich op zijn gemak voelt, ontstaan mooie herinneringen vanzelf. Leg elkaar daarom geen verplichtingen op. Houd de een van bordspellen, de andere van kerstfilms en weer iemand anders van sport? Geef elkaar de ruimte om een eigen invulling te geven aan het feest en een activiteit te kiezen, zodat iedereen op een ontspannen manier kan genieten. Ieder even apart maar toch samen, samen aan tafel.

Afstand verkleinen

Voor velen zullen de feestdagen wat anders lopen dit jaar. Niet alle familieleden en vrienden kunnen misschien samenkomen, waardoor sommigen kans lopen op isolatie en eenzaamheid. Ondanks de fysieke afstand, kun je toch dingen doen om meer verbinding met elkaar te maken. Desnoods door digitale middelen als Zoom in te zetten. Maar je kunt ook brieven schrijven, kaartjes sturen of iets zelf maken. Wanneer er een persoonlijke gedachte achter zit, wordt het gevoel van saamhorigheid al snel vergroot.

Hulp nodig?

Benut deze feestdagen daarom om jouw relaties eens écht te verdiepen. Ik kan jou hierbij ondersteunen door counseling. Of je nu tegen relatieproblemen aanloopt, minder stress en negatieve gevoelens wilt ervaren of gewoon aan jezelf wilt werken, Bij mij vindt je een luisterend oor waar je met al je gevoelens en problemen, zonder (voor)oordelen, terecht kunt.

Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?


De manier waarop we kijken naar een probleem, is het probleem.

Stephen Covey


Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668   www.jan-van-eck-counselling.nl