Geloof niet alles wat je denkt!
Iedereen interpreteert informatie op zijn eigen manier. Vaak gaan we er dan vanuit dat onze interpretatie de juiste is. We doen aannames of vullen dingen zelf in, zonder ons af te vragen of onze mening of ons oordeel wel klopt. Soms zitten we zo vast in een bepaalde manier van denken, dat het niet meer lukt om met een andere blik naar onszelf – en anderen – te kijken. Hoe vaak reageren we niet automatisch negatief op een ander, terwijl het helemaal niet zo bedoeld is? Beter communiceren begint daarom bij bewustwording van je gedachten. Geloof niet alles wat je denkt!
Weerspiegeling van de realiteit
Jouw denkpatroon stuurt eigenlijk alles. Hoe je in het leven staat, hoe je je voelt en hoe je omgaat met bepaalde tegenslagen. Het beïnvloedt je beeld van jezelf, je relaties en je carrière. Wanneer negatieve gedachten de regie hebben, laat je je onbewust leiden door oordelen en overtuigingen. Als je wat dieper graaft, kom je erachter dat jouw gedachten niet altijd een weerspiegeling zijn van de realiteit.
Betrouwbare bron
Geloof dus niet alles wat je denkt, maar vraag jezelf af hoe betrouwbaar je als bron bent. Vaak nemen we onze woorden voor waar aan, zonder ons af te vragen waar deze gedachten vandaan komen. Waar is het op gebaseerd? Weet je zeker dat het klopt, of kun je het ook van een andere kant bekijken?
Vicieuze cirkel
Vaak vervallen wij in negatieve gedachten: we oordelen en veroordelen. Deze gedachten kun je niet zomaar loslaten, maar je kunt er wel bewust voor kiezen om ze niet gelijk te geloven. Wanneer je telkens afgaat op je eerste gedachte en hier direct op reageert, blijf je al vaak in een vicieuze cirkel hangen. Er ontstaat een automatische reactie, die steeds leidt tot hetzelfde resultaat.
Gedrag veranderen
Zo kan het zijn dat je dingen zegt die je niet zo bedoelt. Tijdens een gesprek met je partner bijvoorbeeld. Doordat je je stoort aan het gedrag van de ander, bepaalde dingen persoonlijk opvat of elkaar verkeerd interpreteert, kunnen de emoties hoog oplopen. Voordat je het weet, schiet je in de verdediging en bijt je elkaar verwijten toe. Dit is verspilde energie, want je kunt het gedrag van een ander niet veranderen. Maar wel hoe je hiermee omgaat.
Beter communiceren
Je kunt immers een veel betere communicatie hebben als je een paar tellen zou nemen om tot bezinning te komen. Ga dan bij jezelf na: is het waar wat ik zeg, of kleven er twee kanten aan het verhaal? De volgende keer dat er een ruzie dreigt te ontstaan, observeer eens wat je denkt, zegt en voelt op dat moment. Hoe reageer jij op de ander en wat gebeurt er vervolgens? Wat zou het opleveren als je het van een andere kant zou bekijken?
Referentiekader
Aan alles wat je denkt en zegt gaat een optelsom van ervaringen vooraf. Door je ervan bewust te worden dat deze ervaringen beperkt zijn en door een bepaalde bril gekleurd, kun je ook bewuster leren communiceren met anderen. Simpelweg door tijd te nemen om te luisteren – écht te luisteren – en begrip te hebben voor elkaars verschillende belevingen. Door het beeld van jezelf en een ander te veranderen, kan ook je relatie veranderen.
Bewust van je gedachten
Op een andere manier denken valt niet mee. Dikwijls sluipen er gedachten in die allesbehalve helpend zijn. We neigen al snel naar vooroordelen, trekken voorbarige conclusies en doen aannames op basis van gebeurtenissen uit het verleden die niets met de huidige situatie van doen hebben. Jan van Eck helpt je daarom graag om je bewust te maken van jouw gedachten en meningen. Met counseling word je je bewust van je gedachten en leer je vreedzamer communiceren.
Wil je samen met mij jouw onderzoek doen?
Download artikel
“Wat een tijd houd je over voor jezelf als je niet bezig bent met wat anderen zeggen, doen of denken.”
Marcus Aurelius
Jan van Eck Counselling
Krammer 42, 2401 DK Alphen aan den Rijn
06 1778 1668 www.jan-van-eck-counselling.nl